Πειραιάς - Piraeus
Welcome!!


a forum about Piraeus and suburbs
 
ΦόρουμΠόρταλΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε
 

 Αξιοποιηση 5 ακινητων στον Πειραια

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
PetranPireotis
Admin
PetranPireotis

Αριθμός μηνυμάτων : 67
Points : 9846
Ημερομηνία εγγραφής : 23/04/2011
Ηλικία : 31
Τόπος : Πειραιάς

Αξιοποιηση 5 ακινητων στον Πειραια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Αξιοποιηση 5 ακινητων στον Πειραια   Αξιοποιηση 5 ακινητων στον Πειραια I_icon_minitimeΣαβ Ιαν 19, 2013 2:14 am

Ζητούνται επενδυτές άρον άρον για 5 «φιλέτα»

Ξεκινάει η πρώτη φάση της διαδικασίας για την αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων 5 ακινήτων- φιλέτων του Δήμου Πειραιά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά με πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο.

Η προκήρυξη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 14/1 και η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις ανάψει το «πράσινο φως» από τους συναρμόδιους υπουργούς, πράγμα, που αναμένεται να έχει γίνει τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικό της διαδικασίας, που επέλεξε η δημοτική αρχή είναι να μην πωληθούν τα κτίρια αλλά να παραχωρηθούν για 40 χρόνια ενώ ταυτόχρονα ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να υλοποιήσει ανταποδοτικά έργα για τον Δήμο.

Ωστόσο, στις παρεμβάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την ανάγκη καταγραφής της περιουσίας του Δήμου και εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αξιοποίηση της, δεν υπήρξε απόκριση από τη δημοτική αρχή ενώ ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας εξέφρασε παρατηρήσεις 6 σημείων.

«Γνωρίζω, ότι δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες στη διεθνή αγορά για επενδύσεις τέτοιου μεγέθους. Όμως εμείς από εδώ, από τον Πειραιά, δίνουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για επενδύσεις, για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος. Και πρόσθεσε:
«Θέλω να ελπίζω ότι θα προκύψει ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς. Ούτως ή άλλως, οι όροι είναι τόσο καθαροί που από μόνοι τους είναι ελκυστικοί. Τι εννοώ; Πολύ συχνά, οι αγορές δεν εμπιστεύονται τους δημόσιους λειτουργούς που κάνουν τους όρους της διακήρυξης, γιατί υποκρύπτουν τη δική τους παρεμβατικότητα».

«Δεν πουλάμε. Σε αυτή τη φάση, εκτιμάμε ότι δεν θέλουμε να πουλήσουμε, ότι δεν πρέπει να πουλήσουμε. Εδώ, στο Δημαρχείο, χρειάζεται ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ίσως. Μπορεί στον Πύργο να γίνει ο χαμηλός όγκος Δημαρχείο και ο υψηλός όγκος διαμερίσματα, κατοικίες υψηλού επιπέδου. Μπορεί να γίνουν γραφεία που να νοικιάζονται.
Για αυτά τα πέντε ακίνητα, ζητάμε 30 εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικά, δηλ. να μας κάνουν έργα που κοστολογούνται στα 30 εκατ. ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει τις τιμές. Ζητάμε το 1% του τζίρου και τίμημα πρόσθετο το οποίο αποτελεί την πλειοδοσία. Δύο σταθερούς παράγοντες και τον τρίτο της πλειοδοσίας.
Τι θα γίνει αν κάποιος επιδείξει ενδιαφέρον όχι και για τα πέντε, άλλα για το ένα; Διευκρινίζουμε λοιπόν, ότι το αντίστοιχο θα είναι η αναλογία με βάση την αντικειμενική αξία του κάθε ακινήτου.
Είναι μια ανοιχτή, μια διεθνής διαδικασία, γι΄ αυτό οι όροι είναι στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ποιά ακίνητα θα παραχωρηθούν

Σύμφωνα με το σχέδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος τα ακίνητα που θα διατεθούν είναι τα εξής:
1. Το ακίνητο του Πύργου Πειραιά εξαιρουμένης της οριζοντίου ιδιοκτησίας που ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 42 χιλιοστά,
2. Το ακίνητο της Πρώην Ραλλείου Σχολής, στο Δημοτικό Θέατρο.
3. Το ακίνητο του Κεντρικού Δημαρχείου Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή.
4. Το ακίνητο επί της οδού Ρετσίνα 45 -47
5. Το ακίνητο επί της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου

Ενδεικτικά ως επιθυμητές χρήσεις λειτουργίας για τα παραπάνω κτήρια είναι οι εξής:
1. Τουριστική –Ξενοδοχειακή Μονάδα
2. Κεντρικό Δημαρχείο του Πειραιά
3. Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά
4. Πολυτελή Διαμερίσματα Μακροχρόνιας Μίσθωσης
5. Εκθεσιακό –Συνεδριακό Κέντρο
6. Χώροι Αναψυχής
7. Καταστήματα –Εμπορικές Χρήσεις (ρητώς αποκλειομένων των
εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων στα ακίνητα της Πρώην
Ραλλείου Σχολής και του υφιστάμενου Κεντρικού Δημαρχείου)
8. Γραφεία –Επαγγελματικοί Χώροι προς μίσθωση
9. Οργανωμένοι Υπόγειοι Χώροι Στάθμευσης

Τι θα πάρει ο Δήμος

Ο ανάδοχος θα πάρει το κτήριο για εκμετάλλευση για 40 χρόνια με τις εξής υποχρεώσεις μεταξύ άλλων:

• Να μελετήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου Πειραιά, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει το κατασκευαστικό αντικείμενο για την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων επ’ ωφελεία του Δήμου, συνολικού
κόστους Τριάντα Εκατομμυρίων Ευρώ (€ 30.000.000,00) (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με εφαρμογή τιμών μονάδος σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Αναλυτικά Τιμολόγια Εργασιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Αναλυτικότερα, το κατασκευαστικό αντικείμενο των έργων αυτών προσδιορίζεται ως εξής :
α Αποπεράτωση της κατασκευής ή εκσυγχρονισμός κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων για τη στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά. Οι εγκαταστάσεις αυτές, συνολικού εμβαδού 5.500 τ.μ κύριων χώρων, θα
αφορούν σε ένα εκ των τριών υφιστάμενων προς παραχώρηση κτιρίων (Κεντρικό Δημαρχείο Πειραιά, Πύργος Πειραιά, Πρώην Ράλλειος Σχολή), σύμφωνα με την Επιχειρηματική Πρόταση του Αναδόχου, που θα έχει κριθεί ως η πλέον συμφέρουσα για το Δήμο Πειραιά, από τα αρμόδια όργανά του.
β. Ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για την στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά εμβαδού 8.800 τ.μ. κύριων χώρων, αποκατάσταση υπάρχοντος διατηρητέου κτηρίου επιφάνειας 3.200 τ.μ. για την χρήση του από τον
Δήμο Πειραιά, και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου Δημοτικού Σταθμού Αυτοκινήτων στο οικόπεδο της οδού Ρετσίνα 45–47.

2. Να καταβάλλει προς τον Δήμο Πειραιά ετήσια εισφορά ποσού που θα αναλογεί σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί του κύκλου εργασιών από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και χρήσεις που θα αναπτυχθούν στα
προς παραχώρηση ακίνητα καθ’ όλη την περίοδο των σαράντα (40) ετών.

3. Να καταβάλλει ετησίως ένα ποσό ως ανταποδοτική εισφορά προς τον Δήμο Πειραιά καθ’ όλη την περίοδο των σαράντα (40) ετών, σύμφωνα με την Οικονομική του Προσφορά.

Οι 6 παρατηρήσεις του Γ. Μίχα

Συνολικά, για το θέμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας έθεσε τα εξής σημεία:

1. Της διακήρυξης δεν έχει προηγηθεί εκπόνηση Τεχνοοικονομικής Μελέτης που να δείχνει, ποια είναι η σημερινή αξία των ακινήτων, ποια μπορεί να είναι τα πιθανά οφέλη από την αξιοποίησή τους, με ποιο τρόπο θα ήταν καλύτερο να αξιοποιηθεί το κάθε ακίνητο. Αντιθέτως απαριθμούνται ορισμένες επιλογές για την αξιοποίησή τους αφήνοντας τους ενδιαφερόμενους να καθορίσουν αυτοί την χρήση των ακινήτων αντί του Δήμου. Το κυριότερο όμως είναι ότι χωρίς κοστολόγηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να έχουμε μια τάξη μεγέθους του οικονομικού αντικειμένου.
2. Στην διακήρυξη δεν αναφέρεται, ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Πόσα θα βάλουν, ένα, δύο, δέκα, είκοσι, εκατομμύρια ευρώ; Χωρίς ελάχιστο όριο δεν υπάρχει από τον ενδιαφερόμενο καμία δέσμευση.
3. Στην διακήρυξη αναφέρεται ότι ως αντάλλαγμα για την αξιοποίηση των ακινήτων, οι ενδιαφερόμενοι θα φτιάξουν ως Δημαρχείο ένα από τα κτίρια, της Ραλλείου, του σημερινού Δημαρχείου, ή μέρος προφανώς του Πύργου. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο Δήμος ποιο θέλει να είναι το Δημαρχείο της πόλης;
4. Πέραν των παραπάνω ανταλλαγμάτων ο ιδιώτης αναλαμβάνει να δίδει το 1 % του κύκλου των εργασιών του κατ’ έτος και ένα ποσό ως αντισταθμιστική εισφορά. Πόθεν προκύπτει το 1 % και γιατί δεν είναι 2, 3 %; Όλα αυτά δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια ακριβώς γιατί δεν ξέρουμε, τι θέλουμε και που θέλουμε να πάμε.
5. Διατηρείται επιφύλαξη επειδή δεν έχει γνωστοποιηθεί με επίσημες δικαστικές αποφάσεις ποια είναι η τύχη του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής. Για το θέμα πρέπει να ενημερώσει η νομική υπηρεσία.
6. Ως κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού έχει τεθεί η συμφερότερη προσφορά, αναγόμενη στο ετήσιο ανταποδοτικό όφελος. Τα κριτήρια κατακύρωσης είναι εξαιρετικά απλά για μια τόσο σύνθετη διαδικασία και δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι «η ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πειραιά είναι αδιαμφισβήτητη. Χρειάζεται ωστόσο επαρκής οργάνωση και προετοιμασία κατά τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών. Εμείς λοιπόν λέμε ναι στην αξιοποίηση βάσει των δυνατοτήτων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Ζητάμε όμως διαδικασίες επαρκώς προετοιμασμένες με σαφή στόχευση και ως εκ τούτου διασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος για τους Πειραιώτες».

pireas2day.gr

_________________
once Πειραιώτης forever Πειραιώτης
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://pireaspiraeus.forumgreek.com
 
Αξιοποιηση 5 ακινητων στον Πειραια
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Πειραιάς - Piraeus :: Συζητήσεις - Conversations :: Έργα στον Πειραιά-
Μετάβαση σε: